big bang deneyinin lüzumsuz olması

    sevgi pıtırcığı, çene diyaresi, komedyen insan cübbeli ahmet hoca'nın cern'de yapılan deney hakkında akıllara zarar yorumu. göklerle yerin ayrılmasının kuran'da yazdığını söylemiş muhterem. ah be hocam aynı şeyi kuran'dan birkaç bin sene evvel yunan mitolojisi de söylüyordu. (bkz: ouranos), (bkz: gaia), (bkz: theogonia).

    ahmet hoca'nın beynine 3 dakika boyunca oksijen gitmemesi neticesinde yaptığı bu akla ziyan konuşmayı izlemek için:

    http://www.youtube.com/watch?v=_NB7Mu-clQc
    (11.06.2009 18:43)

animal farm

    george orwell'in sanılanın aksine sosyalizmi değil yönetim gücünü elinde bulunduranları yerden yere vurduğu distopya türündeki başyapıtı. kitabın başlangıcından sonraki bölümlerinde devrimin başkaldırdıkları eski sistemden farksız bir sömürü düzenine dönmesi ve en sonunda da domuzlarla insanların yani eski sistemle yeni sistemin birbirlerinden farkının kalmaması gösterilir. diğer hayvanlara karşı kullanılan köpekler, halkın elinden alınıp halkın üzerine salınan polis ve orduya benzer.

    orwell bu eserinde mutlak gücün en nihayetinde kullananların elinde "gücüne güç katma" amacıyla mutlaka bir sömürü aracı olacağını söyler.

    son olarak söylenebilir ki animal farm ve 1984 karşılaştırıldığında animal farm'ın 1984'te görülen bir çok ögeyi temel düzeyde barındırması nedeniyle 1984 için bir giriş, bir taslak niteliği taşıdığını saöylemek hata olmayacaktır.
    (11.06.2009 00:07)

brave new world

    aldous huxley'in kaleme aldığı yıllarda bugünün dünyasının afyonlu popüler kültürünü gördüğünü neredeyse ispat eden muazzam eseri. devlet kusursuz işleyebilmek adına devasa bir makinaya dönüşmüş ve "devlet halk içindir" ilkesini tam tersine çevirerek "insan sistem içindir" şekline getirmiştir. bu dünyada şiddete yer yoktur. makinelerde üretilen insanlar mutluluğa koşullandırılmış bir şekilde sistemin çarkları arasına sürülürler. bu dünyada devletin belirlediğinden başka bir farklılığa yer yoktur. her şey ve herkes standartlaştırılmıştır. bunun dışındakilerin hepsi uyuşturularak etkisiz hale getirilir ve sürülürler.

    devlet dev bir devridaim makinesi, insanlar da bu makinenin dişli çarklarıdır. insanlar üretilir, kullanılır ve yakılarak fosfora çevrilir. daha sonra yeni insanlar üretilir ve yeniden sisteme arz edilir.
    (10.06.2009 23:58)

polis

    devletin güvenliği sağlamakla yükümlü memuru. ancak son yıllarda arttırılan polis sayısına ve icraatlarına bakıyorum da gidişat sanki 1984'ü andırıyor. orwell de* tıpkı böyle bir baskıcı ve her an vatandaşını izleyen bir polis devlet portresi çizmişti. devletin elinin yetişmediği yerde ortaya vatandaş çıkıyor ve en yakınını bile sadece bir şüphe uğruna devletin demir pençelerinin arasına bırakıveriyordu.

    kızılay meydanındaki toplu telefon dinleme vakası, şüpheli şüphesiz herkesin ergenekon bahanesiyle dinleniyor olması, polisin istediği an gbt yapma yetkisine sahip olması, "suçu olmayan dinlenmekten korkmasın kardeşim" şeklindeki hükümet beyanatları sizde de orwell'in okyanusya devletinin hükümetini çağrıştırmıyor mu? hiç şüphesiz, polis tek başına devletten maaş alan ve kendisine verilen emirleri yerine getiren "a clockwork orange"dır. onu bir canavar ya da vatandaş dostu haline getirecek olan da ona komuta edenlerdir. yani her yıl taksim'de yaşananların baş aktörleri olarak muammer güler ve celaleddin cerrah'ı yaratan, göreve getiren, kullanan zihniyettir. orantılı güç kullanımındaki orantıyı yaratan da yine bu perde arkasındaki beyindir.

    bu öyle bir beyindir ki terörist kelimesinin tam karşılığıdır. yani amacına ulaşmak için korku ve şiddet eylemlerine başvuran kişi ya da organize örgüttür. şimdi söyler misiniz; okullara, hastane acil servislerine, camilere gaz bombası atmak, yerde yarı baygın yatan bir insanı tekmelemek, bir kafeteryada oturan eylemle alakasız bir vatandaşı tokatlamak ve bütün bunların sorumluları hakkında yasal işlem başlatmayıp onları dolaylı yoldan korumak halk üzerinde terör uygulamak değil de nedir? terörün tanımı yukarıda yazdığım gibiyse eğer, şüpheye hiç yer yoktur ki bu yapılanlar terördür. bizim vergilerimizden beslenen bir terördür hem de...
    (10.06.2009 23:49)

esra ceyhan

    senelerce milletin evlilikleri hakkında programlar düzenleyip atıp tuttuktan, evliliği sorunlu gidenlere nutuklar attıktan sonra nihayet kendi evliliği sona ermiş kişidir. üzücü bir olay ancak öyle bol keseden atmayla olmuyormuş değil mi esracığım?
    (10.06.2009 23:30)

günün son tanımı

    neredeyse hiç kimsenin fark etmediği, okumadığı tanımdır. eğer özene bezene yazıp cümle aleme teşhir etmek istemişseniz, hevesiniz kursağınızda kalır.
    (10.06.2009 11:31)

tanrı

    insan aklının en büyük çelişkisi ve zaafıdır. kendisi var olmadığı halde sözde kendisi adına hareket eden insanların en büyük güç tedarikçisi ve sömürü bahanesidir. "tanrı yok ama bir güç var gibi" geyiği de bilmeden bu noktayı işaret etmektedir sanki. kendisi yok lakin belli zümrelere güç sağlıyor*. işte ben buna içerim.
    (09.06.2009 23:06)

tanrı yoksa herşey mübahtır

    kesinlikle yanlış olan önerme. sebepleri:

    ahlak ve etik, dinlerin ve inananların tekelinde bulunan, dini inanışlardan doğan kavramlar değildir. tam aksine sistemleşerek dini inanışları ve ilahi adalet denen kavramı ortaya çıkarır. örneğin tanrı yoksa cinayet, gasp, tecavüz, hırsızlık, yalan vesaire serbest olamaz. eğer öyle olsaydı bütün bu suçları işleyen kişilerin hepsinin hiç istisnasız ateist olması gerekirdi lakin bunlar arasında koyu hristiyan, namazında niyazında müslümanlar bolca bulunmakta, israilli yahudilerin işledikleri insanlık suçlarını hiç saymıyorum bile.

    şimdi bu dinlerde öldürmek, çalmak ve sair eylemler yasak değil midir? cezası büyük olacak şekilde yasaktır. peki ya ateistler? her şeyden önce şunu kabul etmek gerekir ki türlü ortamlarda piyasa yapmak, beyinsiz hatunlara karizmatik görünmek için ateist ayağına yatanların dışında kalanlar yani gerçek ateistler en kötü ihtimalle üç büyük ortadoğu dinini inceleyip, enine boyuna araştırıp mantıksız bulmuş ve ateist olma kararı almış kişilerdir. yani okumuş etmiş, okuduğunu yorumlamış, akıllı, kültürlü, zeki insanlardır. yani bu insanların yukarıda saydığım yüz kızartıcı suçlara bulaşma ihtimalleri de istatistikleri de çok daha düşüktür. bu nedenle de tanrının caydırıcılığı yok denecek kadar azdır.

    ha bir de konudan alakasız olarak "tanrı ya varsa ne olacak, sıçtınız valla" savunması var ki tam evlere şenlik. ben bugün tıpkı bir peygamber gibi çıkıp, abuzittin adında bir tanrının bana vahiy gönderdiğini, hırsızlık, cinayet, tecavüz, açgözlülük vesaire eylemlerin birer ibadet olarak tüm insanlığa emrolunduğunu söylediğini, bunlara uymayanların da sonsuza dek cehennemde odun olacağını bildirdiğini söylesem ne cevap alırım. "hadi ordan lan dürrük!" gibisinden tepkileri şimdiden duyar gibiyim. e o zaman ben de yapıştırayım cevabımı "ya varsa ne olacak? sıçtınız kii ekikikikikiki". bence bu ihtimali de bir düşünün...

    (bkz: cevab veremedi)
    (09.06.2009 22:59)

guernica

    ispanya iç savaşında alman legion condor* pilotları tarafından bombalanan bask bölgesinde yer alan yerleşim birimi ve bu katliamı anlatan picasso eseri. aynı zamanda katalanların manevi başkentidir bu şehir.

    (bkz: the day guernica died)

    (09.06.2009 22:35)

çeşme

    hayatımın dört yılına ev sahipliği yapan, içerisinde baştan aşağı milyon tane anı barındıran, yazları ne kadar popüler olursa olsun kış mevsiminde mutlak öğrenci hükümdarlığı altına giren izmir ilçesi. bir de whyyyyy isimli hanzoyu tanımama vesile olmuştur ama o kadar kusur kadı kızında da olur diyoruz.
    (09.06.2009 22:27)

almora

    senfonik ve gothic metal türünün en başarılı temsilcilerinden bir tanesi. özellikle 2008 tarihli kıyamet senfonisi albümleri kayda değerdir.
    (09.06.2009 22:23)

sayfa: 1-2-3

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.